politiek

Den Haag dreigt met kortgeding om bezuiniging thuishulp

Door Shari Deira - 06 september 2013

De aangekondigde bezuinigingen van het kabinet op huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging zijn in strijd met de Gemeentewet en internationale verdragen. De gemeente Den Haag wil dat de bezuiniging wordt geschrapt.

Wethouder Karsten Klein (CDA) roept staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) op de bezuinigingen niet door te laten gaan, anders zal de gemeente Den Haag een kortgeding aanspannen.

Duurder

Uit een studie van de gemeente blijkt dat zesduizend Hagenaars door de bezuiniging niet langer zelfstandig kunnen wonen, meldt de Volkskrant. ‘Wij willen juist voorkomen dat zij naar een verpleegtehuis moeten, wat bovendien veel duurder is.’

Het kabinet wil per 2015 40 procent minder uittrekken voor huishoudelijk hulp, 25 procent minder voor begeleiding en 15 procent voor verzorging van hulpbehoevenden. Gemeenten krijgen vanaf volgend jaar al 89 miljoen euro minder voor thuiszorg, meldt de krant.

Mantelzorgers

Het is de bedoeling dat familie en buren vaker gaan bijspringen om hulpbehoevenden te ondersteunen. Volgens Klein lukt dat niet. ‘Den Haag heeft nu al 79.000 mantelzorgers, hoe veel meer kunnen dat er worden? Bovendien zijn er 12.000 van hen overbelast.’

Advocaat Tom Barkhuysen concludeert dat de bezuiniging van 89 miljoen euro volgend jaar in strijd is met artikel 108 lid 3 van de Gemeentewet, waarin staat dat de rijksoverheid verplicht is, kosten te dragen voor taken die de gemeente moet uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.