politiek

Experts: bezuinigingen maken AIVD ‘vleugellam’ en ‘geïsoleerd’

Door Anne-Marie Spermon - 11 september 2013

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zou door de geplande bezuinigingen niet meer goed kunnen functioneren. Het kabinet wil 70 miljoen euro korten op de veiligheidsdienst.

Deze angst spreken experts woensdag uit tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de bezuinigingen. Te hard snoeien in het budget van de AIVD maakt de dienst ‘vleugellam’ en zou volgens oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) leiden tot een ‘amputatie’ van de organisatie.

Ruilhandel

Het bezuinigingspakket van 70 miljoen euro, dat stapsgewijs ingaat vanaf 2014, vormt een derde van het totale AIVD-budget. In enkele jaren verdwijnen zo’n 200 van de 1.500 arbeidsplaatsen bij de veiligheidsdienst.

Ben Bot vreest dat de AIVD op deze manier geen goede inlichtingen meer kan inwinnen in het buitenland. De dienst zou, bij gebrek aan eigen informatie, internationaal geïsoleerd raken en niet meer kunnen meedoen in de ‘ruilhandel’.

Nutteloos

Buitenlandexpert Ko Colijn is het grondig met de oud-minister eens. ‘Je kunt niet je handje ophouden naar de bondgenoten. Je zult ook zelf informatie moeten leveren.’

Experts veroordelen de aangekondigde bezuinigingen eensgezind. Een aantal AIVD-diensten zou volgens hen nutteloos worden: in sommige gevallen zou de geheime dienst, voor het inwinnen van informatie, niet meer kunnen doen dan ‘iets wat neerkomt op heel goed de krant lezen’, denkt hoogleraar Veiligheid en Recht Erwin Muller.

Verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) schreef eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat de ‘risico’s voor de nationale veiligheid aanvaardbaar blijven.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.