politiek

Gemeente Den Haag verlaagt gemeentelijke belastingen

Door Eric Vrijsen - 10 september 2013

De grote steden klagen dat het kabinet ze financieel afknijpt, maar VVD-wethouder Boudewijn Revis van Den Haag verlaagt de gemeentelijke belastingen en presenteert vandaag een solide begroting.

Hoe speelt hij dit klaar? ‘We zijn in 2010 begonnen met bezuinigen. We willen op een budget van 2 miljard euro per jaar 152 miljoen besparen. Die operatie ligt op schema,’ zegt Revis in een gesprek met elsevier.nl. Het personeelsbestand is gekrompen. Ruim 1.000 van de 8.000 ambtenaren vloeiden af.

Pessimistisch

Revis treft, ondanks de bezuinigingsprogramma’s, toch telkens lucht aan in de gemeentelijke begroting. ‘Ambtenaren plannen dikwijls te pessimistisch, waardoor de beschikbare gelden simpelweg niet worden uitgegeven.’ Vorig jaar bleef 40 miljoen euro over.

Revis verzekert dat de sobere financiën van de gemeente zijn stad aantrekkelijk maken voor bedrijven. Ondernemers vestigen zich liever niet in een spilzieke gemeente die de boekhouding niet op orde heeft.

Afvalstofheffing

Bedrijven betalen volgend jaar minder onroerendezaakbelasting, doordat het zogenoemde verbruikersdeel met 33 procent omlaag gaat. De afvalstoffenheffing daalt met 11 procent.

Revis (39) is sinds 2012 wethouder van Financiën. Daarvoor was hij VVD-fractieleider in de Haagse raad en directeur van het VVD-partijbureau. Op de vraag wat zijn partijgenoten in het kabinet-Rutte kunnen leren van de sobere Haagse begroting, antwoordt hij minzaam dat het niet aan een wethouder is om ministers de les te lezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.