politiek

Grimmige start Algemene Beschouwingen, kabinet overleeft motie

Door Servaas van der Laan - 25 september 2013

Het debat over de Miljoenennota is woensdag begonnen met een felle confrontatie tussen oppositieleiders onderling. Een door de PVV aangevraagde motie van wantrouwen werd door de Kamer weggestemd.

Het duurde woensdag even voordat het inhoudelijke debat over de Miljoenennota kon beginnen. Eerst hadden de oppositiepartijen onderling een appeltje met elkaar te schillen.

Neonazi’s

D66-leider Alexander Pechtold vroeg PVV-collega Geert Wilders afstand te nemen van de neonazi’s die zaterdag bij een PVV-protest aanwezig zouden zijn geweest. Wilders ontstak hierop in woede, noemde Pechtold een ‘miezerig mannetje’ en zei vervolgens dat de PVV ‘uiteraard’ niets te maken heeft met ‘neonazisme of andere idioteriën’.

De motie van wantrouwen tegen het kabinet van de PVV werd alleen gesteund door de SP en de Partij voor de Dieren en sneuvelde.

Kabinetswoordvoerder

Na een schorsing was het woord aan de fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra. De VVD’er stond er namens zijn fractie maar werd door de oppositiepartijen al snel in de rol gedwongen van kabinetswoordvoerder.

Zijlstra zei de hoge belastingen ‘niet leuk maar wel noodzakelijk’ te vinden. ‘We moeten ophouden met denken dat we deze crisis gaan oplossen zonder dat mensen het merken,’ sprak de VVD’er.

Fouten herstellen

Zijlstra ontkende dat de middeninkomens 60 procent belasting gaan betalen. Hij zei daarbij dat als er ‘gekke afwijkingen’ in de kabinetsplannen staan deze dan in het najaar na doorrekening moeten worden gecorrigeerd.

Verder zei Zijlstra ‘zeer bereid te zijn’ om met oppositiepartijen over aanpassingen te praten, maar ‘het plaatje moet wel kloppen,’ zei Zijlstra. ‘Wie schuld op schuld stapelt, komt in de schuldsanering,’ waarschuwde de VVD’er.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.