politiek

H.J. Schoo-lezing: een degelijke ‘première’ van de premier

Door Lennaert Lubberding - 02 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) pleitte maandagavond in de H.J. Schoo-lezing voor veranderingen in Nederland. Een vlammende visie was het niet, maar de premier zette wel degelijk zijn missie neer.

Maandagavond. De Rode Hoed maakt zich op voor de visie van de minister-president. De verwachtingen zijn hoog. Hij komt. ‘Het lijkt wel een première,’ zegt een vrouw, terwijl ze haar telefoontje in de aanslag houdt om het moment vast te leggen. ‘De première van de premier,’ grapt ze. De rode gordijnen en het kleine podium onder het orgel vormen het decor.

Optimistisch

Fotografen en cameramensen ruziën om het beste plekje. De premier ondergaat het. Dat hij de zaal betreedt met een vriendelijke glimlach, zal weinigen verbazen. Hij is vanouds optimistisch, goedlachs. ‘Dat heb ik van mijn moeder,’ bekent hij.

Daar sta je dan. Minister-president van Nederland. Met een visie. Niet achter een vertrouwd katheder, maar op het bescheiden eilandje onder het monumentale orgel van de Rode Hoed, de grootste en oudst bewaard gebleven Nederlandse schuilkerk aan de Amsterdamse Keizersgracht.

Geen uitspattingen

Ook vandaag is de premier niet te betrappen op een modieuze uitspatting. Hij is gekleed zoals we de premier kennen: in een keurig pak, alleen het bovenste knoopje dicht. Zoals het hoort.

Zijn houding verrast evenmin. Zelfverzekerd, een beetje naar voren gebogen. Geen moment wordt hij in verlegenheid gebracht. Ook niet door de onvoorbereide ‘korte’ vragen vanuit het publiek – die in veel gevallen eerder een etalage van eigen kennis vormen. Hij beantwoordt ze geduldig, zelfverzekerd – als een beleidsman. Dat hij het uit zijn hoofd doet, levert hem een open doekje op. Het publiek is tevreden. De première is geslaagd.

Geen visie wel missie

Vijfendertig minuten lang houdt hij met zijn rechterhand de microfoon vast. Vier vingers stevig om de microfoon geklemd. Stevig en consequent; niet krampachtig. Met zijn linkerhand zet hij zijn betoog kracht bij. Rutte praat met zijn linkerhand. Echt vlammend wordt het betoog nooit. Het betoog is als Rutte zelf. Degelijk en zonder opsmuk zet hij de missie neer die hij heeft voor dit land.

‘Ach wat is visie,’ zegt VVD-icoon Frits Bolkestein na afloop tegen een brutale journalist. ‘Visie is dat je problemen oplost voor dit land, dat is genoeg.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.