politiek

H.J. Schoo-lezing premier Rutte op elsevier.nl

Door Servaas van der Laan - 02 september 2013

De H.J. Schoo-lezing werd vanavond door premier Mark Rutte (VVD) uitgesproken. De vijfde lezing ter nagedachtenis aan Elsevier-hoofdredacteur H.J. Schoo (1945-2007) had maandagavond plaats in De Rode Hoed in Amsterdam.

Het onderwerp van de lezing was van tevoren onbekend. Tegen gebruik in werd de tekst niet vooraf door de Rijksvoorlichtingsdienst beschikbaar gesteld. Rutte hield in de lezing vooral een pleidooi voor de Nederlandse kenniseconomie.

De lezing was uitverkocht. Wie geen kaarten had, kon de lezing volgen via een livestream op de site van Elsevier. Op Twitter werd de hashtag #Schoolezing gebruikt.

Opening politiek jaar

De H.J. Schoo-lezing wordt gehouden aan het begin van het politieke jaar. In 2009 werd de lezing voor het eerst uitgesproken door prof. dr. Meindert Fennema onder de titel Geldt de vrijheid van meningsuiting ook voor racisten?

Hierna volgden Frans Vera (2010), Frits Bolkestein (2011) en Thierry Baudet die vorig jaar in zijn lezing Pro Europa dus tegen de EU zich kritisch opstelde tegenover de Europese Unie.

Oud-hoofdredacteur

De essayist en columnist H.J. Schoo (1945-2007) was hoofdredacteur van Psychologie Magazine (1982-1984), Intermagazine (1985-1990) en Elsevier (1993-1999).

Ook was hij adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant (2000) en van 2001 tot 2004 directeur-uitgever van de Weekbladpers Tijdschriften Cultuurgroep (Vrij NederlandOpzijJ/MPsychologie Magazine). Tot zijn dood in 2007 schreef hij columns en essays voor de Volkskrant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.