politiek

Inkomensafhankelijk eigen risico gaat niet door

Door Tom Reijner - 04 september 2013

Het plan voor een inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg is geschrapt. De VVD en de PvdA hebben dit samen besloten. Het plan, dat in het regeerakkoord kwam door de partij van Diederik Samsom, blijkt onuitvoerbaar.

Dat bevestigen bronnen woensdag aan de NOS.

Belastingverhoging

Het eigen risico blijft staan op 350 euro per jaar. In plaats van het inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg volgt er een belastingverhoging. Voor de hoogste inkomens wordt bijvoorbeeld de algemene heffingskorting afgeschaft.

Nederlanders die meer dan 55.991 euro bruto per jaar verdienen, mogen in de toekomst niet langer 2.001 euro aftrekken van hun inkomstenbelasting. De verwachting is dat de heffingskorting stapsgewijs wordt terugggebracht.

Lage inkomens worden gecompenseerd met de zorgtoeslag. Het schrappen van het plan wordt waarschijnlijk officieel bekendgemaakt op Prinsjesdag die dit jaar op 17 september valt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.