politiek

‘Jos van Rey start waarschijnlijk eigen partij’

Door Anne-Marie Spermon - 16 september 2013

Voormalig wethouder Jos van Rey (VVD) zal geen kandidaat zijn voor de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in Roermond. De in opspraak geraakte politicus wil zijn eigen partij beginnen.

Dat melden Limburgse media.

Strafrechtelijk onderzoek

Jos van Rey zou zich afgelopen vrijdag hebben afgemeld bij VVD-partijvoorzitter Benk Korthals voor de aankomende raadsverkiezingen in Roermond. Hij liet begin dit jaar tijdens een fractievergadering al weten dat hij ‘hoe dan ook’ mee wil doen aan de verkiezingen, met, indien hij niet op de liberalenlijst zou komen, mogelijk een eigen partij.

Premier Mark Rutte, tevens leider van de liberale partij, liet zich vrijdag ontvallen dat kandidaten naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt, zich ‘beter verre kunnen houden van actieve te verkiezen of gekozen posities’. Van Rey zou mede door deze uitspraak hebben besloten zich niet verkiesbaar te stellen.

Nieuwe partij

Tegen Van Rey loopt sinds oktober vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. De VVD keurde zijn mogelijke kandidaatschap goed; het onderzoek duurt erg lang en de zaak van het Openbaar Ministerie zou onzeker zijn.

Van Rey zou niet de enige zijn die zich terugtrekt in Roermond: ook kandidaat-lijsttrekker Dré Peters en mogelijk vijf anderen keren de VVD de rug toe. Een woordvoerder van Korthals bevestigt dat verschillende kandidaten uit Roermond zich hebben afgemeld voor de verkiezingen.

Met deze volgers zou de geplaagde oud-wethouder nu een nieuwe partij beginnen. Peters heeft Van Rey altijd gesteund, en benadrukt regelmatig zeker te weten dat zijn collega vrijuit zal gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.