politiek

Kabinet deelt geen geheime informatie Syrië meer met Kamer

Door Anna Vossers - 18 september 2013

Het kabinet gaat geen geheime informatie over Syrië meer delen met de Tweede Kamer. Kamerleden die na de vorige geheime briefing over Syrië met de media spraken, hebben de vertrouwelijkheid geschonden.

Daarom komt er geen tweede vertrouwelijke briefing van de inlichtingendiensten voor de Tweede Kamer. Dat schrijft minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) in een brief. Hij stelt ook dat een nieuwe sessie geen ‘toevoeging’ zal leveren.

Assad

Het kabinet is er sinds vorige week van overtuigd dat chemische wapens zijn gebruikt tegen Syrische burgers. Met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ is vastgesteld dat de Syrische president Bashar al-Assad achter de aanval zit, heeft Timmermans laten weten.

De Tweede Kamer wilde weten waarom Timmermans daar nu zo stellig over is en vroeg om een tweede geheime briefing.

Reacties

Vanuit de Tweede Kamer is negatief gereageerd op de brief van Timmermans. Joël Voordewind van de ChristenUnie is verbaasd over de reactie van de minister. ‘Volgens mij is er door geen enkel Kamerlid bewijs naar buiten gebracht’, aldus Voordewind.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma stelt dat het besluit ‘veel vragen oproept’. Ook Pieter Omtzigt van het CDA vindt het maar niets dat er nu geen briefing komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.