politiek

Kabinet en oppositie klem: ‘6 miljard moet van Brussel’

Door Servaas van der Laan - 26 september 2013

Het kabinet ziet geen ruimte om van de 6 miljard euro bezuinigingen af te wijken omdat dit nu eenmaal moet van Brussel. Oppositieleider Arie Slob (ChristenUnie) meent daarom dat verder debatteren geen zin heeft.

‘Ik zou ook wel van die 6 miljard euro willen afwijken,’ zei premier Mark Rutte (VVD), ‘maar dat bedrag is nu eenmaal afgesproken met Brussel,’ sprak de premier. ‘In dat geval heeft verder debatteren geen zin,’ reageerde Slob hierop.

De leider van de ChristenUnie begrijpt niet waarom Rutte zich laat leiden door een afspraak met eurocommissaris Olli Rehn terwijl de gevolgen dramatisch zijn voor Nederland.

Beperkte ruimte

Rutte zei eerder best te willen praten over de invulling van de bezuinigingen in het Sociaal Akkoord te willen praten, maar dat de ruimte vanwege de afspraken ‘beperkt is’.

De oppositiepartijen hebben hier grote moeite mee. Het CDA wil dat het Sociaal Akkoord opengegooid wordt en D66 wil dat de hervormingen worden versneld.

Niet doorschuiven

Het kabinet wil de rekening echter niet ‘doorschuiven naar later’ onderstreepte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in de lunchpauze tegenover de camera’s van de NOS. De PvdA’er zei daarbij dat de laagste inkomens niet te hard moeten worden getroffen.

Halverwege de laatste dag van de Politieke Beschouwingen lijkt het kabinet er niet in geslaagd steun te vinden bij de oppositiepartijen voor de bezuinigingen. Zoals vooraf al gevreesd lijken de 6 miljard aan ‘eenmalige’ lastenverzwaringen het struikelblok te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.