politiek

Kabinet wil hogere cito-scores, onderwijssector is kritisch

Door Shari Deira - 18 september 2013

Het kabinet wil de gemiddelde score van citotoetsen verhogen van 535,1 dit jaar naar 537 in 2015. Het kabinet-Rutte II neemt deze ambitie over van het kabinet-Rutte I. De onderwijswereld is kritisch.

Toetsenmaker Cito laat aan de NOS weten dat een gemiddelde score van 537 niet haalbaar is. ‘Als je al zo’n tien jaar schommelt de gemiddelde citoscore rond de 535. Als er verschil is, is dat niet meer dan tientallen van procenten.’

De citoscore was vorig jaar 535,5. De maker van de toets vindt het sowieso een slecht idee om een ambitie uit te spreken over de gemiddelde score. ‘De toets is niet bedoeld om leerlingen af te rekenen of als uitgangspunt te nemen voor de kwaliteit van het onderwijs.’

Resultaten

Ook de PO-raad, de sectororganisatie van basisscholen, is niet blij met het voornemen. ‘Het is een onhaalbare streefscore. Als je deze ambitie ziet als een afspiegeling van de kwaliteit van het onderwijs is dit een te mager gegeven. Onderwijs is meer dan cito-scores.’

Zaterdag gaf het ministerie van Onderwijs op verzoek van RTL Nieuws de cito-scores van basisscholen vrij. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) benadrukt dat ouders zich niet blind moeten staren op de resultaten. Aan de hand van alleen de cito-score is niet vast te stellen of een school goed is.

Uit de resultaten bleek onder meer dat montessori-scholen beter scoren als het gaat om de eindtoets, dan scholen waar regulier, klassikaal onderwijs wordt gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.