politiek

Kandidaat-lijsttrekkers CDA: Europa moet terug naar de kern

Door Anna Vossers - 23 september 2013

Twee europarlementariërs van het CDA, Wim van de Camp en Esther de Lange, zijn door het partijbestuur voorgedragen als kandidaat-lijsttrekkers voor de Europese parlementsverkiezingen. Beide kandidaten zeggen dat de christen-democraten voor een slanker Europa gaan.

Van de Camp, die bij de vorige Europese verkiezingen ook lijsttrekker voor het CDA was, zegt in een persbericht dat Europa ‘terug naar de kern’ moet. Volgens De Lange is het tijd voor een ‘drastisch ander Europa’.

De Lange, die ook vindt dat het tijd is voor verandering binnen de CDA-fractie van het Europarlement en denkt ‘nieuwe stemmen’ te kunnen winnen als zij lijsttrekker wordt: ‘De kracht van de EU hoort juist in de beperking te liggen. Doe alleen dat wat landen niet alleen kunnen, maar doe dat dan wel goed!’

Kerntaken

Huidig delegatieleider Van de Camp wil dat de Europese Unie (EU) zich richt op de economische ontwikkeling, de interne markt en de euro ‘met nadruk op de budgetdiscipline in de zuidelijke lidstaten’. Daarnaast noemt hij duurzaamheid, veiligheid en de ‘geopolitieke kracht van de EU’.

Veel mensen in Nederland vinden de EU te abstract, zegt Van de Camp. ‘Daarom zeg ik: Europa moet van de tekentafel naar de borreltafel.’

CDA in Europa

De twee kandidaten gaan op verschillende plekken in Nederland met elkaar in debat. CDA’ers kunnen vanaf 17 oktober  stemmen voor een lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 22 mei 2014. Uiterlijk 2 november wordt bekend wie de partij gaat leiden in de Europese verkiezingen.

Eerder op maandag maakte Europarlementariër Ria Oomen, die tevergeefs solliciteerde naar de functie van Europees ombudsman, na de verkiezingen haar werk in Brussel neerlegt.

Volkspartij

Een andere CDA-europarlementariër, Lambert van Nistelrooij, is geen kandidaat-lijsttrekker maar wil wel in het Europees Parlement blijven. Van Nistelrooij in een persbericht: ‘Mijn kwaliteiten komen beter tot hun recht als gewoon lid van het Europees Parlement dan als lijsttrekker.’

Het CDA maakt in Europa onderdeel uit van de Europese Volkspartij, met 275 zetels de grootste fractie in het Europarlement, waar ook het Duitse CDU bij hoort. Het CDA heeft er sinds 2009 vijf zetels.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.