politiek

‘Mark Rutte heeft excuses gemaakt aan Diederik Samsom’

Door Anna Vossers - 28 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn excuses aangeboden aan de PvdA. Rutte zou sorry gezegd hebben voor het op het laatste moment intrekken van steun van een motie van GroenLinks en PvdA over meer geld voor de kinderopvang.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag op basis van een bron binnen de PvdA.

Kindregelingen

Het rommelt al langer tussen de twee coalitiepartijen, maar de spanning tussen VVD en PvdA zou zijn opgelopen nadat de VVD tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen donderdag plotseling een motie niet steunde van GroenLinks, die mede was ondertekend door PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

In die motie stond dat er meer geld naar kinderopvang zou gaan en dat minimuminkomens zouden worden gecompenseerd voor het wegvallen van een deel van de kindregelingen. De ‘financiële dekking’ van die motie deugde niet, zei Rutte, tot woede van de PvdA.

Voor schut

Zowel het kabinet als de VVD waren eigenlijk akkoord met het voorstel, zegt de PvdA-bron. PvdA’ers menen dat Samsom voor schut is gezet door de suggestie dat hij ongedekte cheques uitschrijft aan GroenLinks, schrijft het Algemeen Dagblad.

De VVD-fractie ontkent het plan eerst te hebben gesteund. ‘Die motie van Samsom was in strijd met alle begrotingsregels’, zegt een VVD-bron in het Algemeen Dagblad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.