politiek

Meerderheid Roermondse VVD stapt over naar nieuwe partij

Door Anna Vossers - 16 september 2013

Een groot deel van de elfkoppige VVD-fractie van Roermond stapt over naar een nieuwe partij. Met deze lokale Liberale Partij kan de van ambtelijke corruptie verdachte politicus Jos van Rey toch meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Van de 25 VVD’ers die bij de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond op de lijst zouden komen te staan, zijn er vijftien overgegaan naar de nieuwe partij. Zeven van de elf huidige VVD-raadsleden gaan mee.

Ongefundeerd

‘De landelijke VVD is gezien de recente uitspraken van diverse prominente leden blijkbaar tot een partij geworden die er niet voor terugdeinst op de stoel van het Openbaar Ministerie te gaan zitten en mensen ongefundeerd te veroordelen,’ melden de oprichters van de Liberale Partij in een persverklaring.

Daarmee doelen onder meer op een uitspraak van minister-president Mark Rutte (VVD), die zich vrijdag liet ontvallen dat kandidaten naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt, zich ‘beter verre kunnen houden van actieve te verkiezen of gekozen posities’.

Benk Korthals, de voorzitter van het landelijke bestuur van de VVD, heeft volgens opgestapt VVD-raadslid Dré Peters zaterdag gedreigd met ingrijpen als Jos van Rey op de kieslijst van de VVD in Roermond kwam te staan.

Onderzoek

Tegen Van Rey loopt sinds oktober vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek. Justitie verdenkt hem van corruptie en van het lekken van vertrouwelijke informatie.

Van Rey, die volhoudt onschuldig te zijn, vindt het onderzoek te lang duren. Hij wil echter niet uitsluiten ooit nog bij de VVD terug te komen en zegt zijn lidmaatschap van de landelijke VVD niet op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.