politiek

Minister Asscher: Samsom wordt sterker van kritiek

Door Shari Deira - 01 september 2013

PvdA-leider Diederik Samsom wordt sterker door de kritiek die hij krijgt op zijn leiderschap en de onrust in zijn fractie. Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) houdt alle vertrouwen in Samsom.

Dat zei Asscher zondag in VPRO-programma Buitenhof. Hij reageerde daarmee op de negatieve berichtgeving over de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Overdreven

‘Een politiek leider krijgt soms heel veel lof, soms een beetje overdreven, en later veel kritiek, ook overdreven,’ zegt Asscher. ‘Een goede leider wordt daar sterker van en zo zal het ook met Diederik Samsom gaan.’

In korte tijd hebben twee PvdA’ers hun Kamerlidmaatschap opgezegd. In juni verliet Désirée Bonis de Kamer en deze week Myrthe Hilkens. Volgens Asscher hoort het rommelige binnen de PvdA-fractie ‘een beetje bij de periode waarin moeilijke keuzes worden gemaakt.’

Dieptepunt

Intussen staat de PvdA er slecht voor in de peilingen. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond staat de partij op 12 zetels. Dat is minder dan het absolute dieptepunt van 13 zetels in 2009. De PvdA heeft nu 38 zetels in de Tweede Kamer.

Asscher heeft zijn wetsontwerp, de uitwerking van het akkoord dat het kabinet sloot met sociale partners, voor advies gestuurd naar de Raad van State. Hij hoopt de definitieve voorstellen aan eind van dit jaar naar de Tweede Kamer te sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.