politiek

Minister Hennis: geen meningsverschil met officieren

Door Servaas van der Laan - 12 september 2013

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft geen meningsverschil met de officieren van de krijgsmacht. Bij het vaststellen van haar toekomstvisie werkt ze nauw samen met de commandanten.

Dat schrijft de minister donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer had om uitleg gevraagd, nadat generaal-majoor buiten dienst Harm de Jonge de minister in een opiniestuk ervan langs had gegeven.

Vertrouwensband

Volgens De Jonge moet Hennis meer investeren in een vertrouwensband met haar officieren. De generaal-majoor vindt dat de VVD’er moet laten zien ‘meer dan een boekhouder te zijn’ en juist een eigen visie voor de krijgsmacht te hebben.

Maar volgens Hennis is er niets aan de hand. Ze heeft met De Jonge gesproken en gezamenlijk vastgesteld ‘dat van een tegenstelling tussen officieren en de minister geen sprake  is’.

Bezuinigingen

Ze zegt wel ‘alle begrip’ te hebben voor de zorgen bij het personeel over de bezuinigingen. Defensie moet boven op de eerdere bezuinigingen van 1 miljard euro nog eens 330 miljoen euro bezuinigen.

Ze zal spoedig met een toekomstvisie komen voor de krijgsmacht. Die visie is afgestemd met de officieren. ‘Gezamenlijk staan wij voor de koers die Defensie inslaat,’ schrijft de minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.