politiek

Omstreden Jos van Rey mogelijk toch op VVD-lijst

Door Tom Reijner - 12 september 2013

De in opspraak geraakte oud-wethouder en voormalig Eerste Kamerlid Jos van Rey (VVD) wordt op de groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond gezet. De groslijst bestaat uit kandidaten die in aanmerking komen voor de definitieve kieslijst.

Sinds oktober vorig jaar loopt tegen Van Rey een strafrechtelijk onderzoek. De VVD wil dat onderzoek dan ook niet langer afwachten. Deze lange periode van onzekerheid is schadelijk voor de VVD, meldt het landelijke partijbestuur donderdag aan het televisieprogramma Nieuwsuur.

Corruptie

Het Openbaar Ministerie begon een onderzoek naar de politicus wegens corruptie en het lekken van informatie. Van Rey zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan Ricardo Offermans, die was verwikkeld in een sollicitatieprocedure. Offermans wilde burgemeester van Roermond worden.

Het bestuur van de VVD in de Limburgse stad is zich altijd blijven scharen achter Van Rey. Lokale bestuurders wilden hem eerder dit jaar al als lijstduwer op de kieslijst hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

Het hoofdbestuur was het daar niet mee eens, en eiste dat het plan van tafel ging. Het hoofdbestuur is het wachten nu beu, en houdt een mogelijke kandidaatsstelling van Van Rey niet meer tegen.

De oud-wethouder hield er zelf al rekening mee. Hij vindt zichzelf een ‘integere straatvechter’ en wil ‘tot de laatste snik doorvechten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.