politiek

Onderwijsakkoord: meer banen voor jonge leraren

Door Anna Vossers - 02 september 2013

Voor 3.000 jonge leraren komt er een baan of blijft de huidige baan behouden. Daarnaast krijgen leraren meer tijd voor nascholing en hoeven ze voortaan minder tijd in administratieve verplichtingen te steken.

Dat zijn de belangrijkste punten uit het principeakkoord voor het onderwijs, maakten minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VDD) maandag bekend.

Arbeidsvoorwaarden

Het kabinet heeft het principeakkoord gesloten met de Stichting van het Onderwijs, een samenwerkingsverband van onder meer de vakbonden en onderwijsraden. De minister en staatssecretaris willen met de maatregelen het beroep van leraar aantrekkelijker maken en de werkdruk voor docenten verlagen.

Onderdeel van het akkoord -dat na Prinsjesdag wordt voorgelegd aan de achterban van de Stichting voor Onderwijs- is dat onderwijstijd flexibeler kan worden ingedeeld en dat er betere arbeidsvoorwaarden voor onderwijspersoneel komen. Volgens NRC Handelsblad zou de nullijn voor leraren van tafel zijn, wat betekent dat de lonen van leraren kunnen gaan stijgen.

In totaal steekt het kabinet bijna 700 miljoen euro extra in onderwijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.