politiek

Onderzoek: Nederlandse kiezer is niet bang maar boos

Door Servaas van der Laan - 13 september 2013

Nederlandse kiezers zijn niet zozeer bezorgd over hun baan, huis en pensioen, maar vooral boos over hoe het in Nederland gaat. De meeste Nederlanders missen vooral een sterke leider die beslissingen durft te nemen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat dagblad Trouw samen met de Vrije Universiteit uitvoerde.

Walging

Een groot deel van de bevolking schrijft het boze gevoel als ‘walging’. Deze gevoelens zijn het grootst bij het PVV-electoraat (50 procent), aanhangers van 50Plus (40 procent) en SP’ers (33 procent). Maar ook 15 procent van de CDA-stemmers ‘walgt’ op dit moment van de vaderlandse politiek.

Het onderzoek zegt aan te tonen dat de rationele kiezer langzaam op de achtergrond is geraakt. De rationele benadering heeft een woedend en somber volk opgeleverd dat vooral daadkracht mist in de politiek. Alleen bij CDA-, GroenLinks-, PvdA-, en VVD-stemmers is nog een beetje hoop te bespeuren.

Sterke leider

De ondervraagden zeggen vooral een sterke leider te missen. Meer dan 60 procent van de Nederlanders wil dat er iemand opstaat die ‘zonder democratisch geneuzel’ beslissingen neemt.

De roep naar een leider is het grootst onder vrouwen. Driekwart van de vrouwen in Nederland mist een aanvoerder die eens even snel orde op zaken komt stellen.

Bezuinigingen

Op Prinsjesdag zal het kabinet bekendmaken hoeveel er extra zal worden bezuinigd. De onderzoekers gaan ervan uit dat op deze dag de woede alleen maar groter zal worden.

Vooral ouderen zeggen het vertrouwen in de politiek te zijn kwijtgeraakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.