politiek

Ook D66 beschuldigt kabinet van stiekeme belastingverhoging

Door Servaas van der Laan - 23 september 2013

Na het CDA komt ook D66 met de beschuldiging dat het kabinet ‘stiekem’ de belastingen verhoogt. Volgens financieel woordvoerder Wouter Koolmees gebruikt het kabinet de afgeschafte ouderenkorting tegen de begrotingsregels in om uitgaven bij het ministerie van Sociale Zaken te dekken.

Koolmees zegt in de Miljoenennota te hebben ontdekt dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) tegen de Zalmnorm in niets hoeft de doen aan de oplopende uitgaven die worden veroorzaakt door stijgende werkloosheid.

Dit geld haalt het kabinet volgens de D66’er uit het afschaffen van de fiscale ouderenkorting, terwijl die maatregel als een bezuiniging wordt gepresenteerd. In werkelijkheid geeft het kabinet dit geld gewoon weer uit.

Geen truc

Het ministerie van Financiën ontkent dat er sprake is van een ‘boekhoundkundige truc’ en stelt dat het kabinet zich netjes aan de begrotingsregels houdt. Het ‘omkatten’ van een fiscale aftrekpost naar een uitgavenregeling is volgens het ministerie toegestaan.

Toch zal het kabinet niet blij zijn met de kritiek van D66. De coalitie van VVD en PvdA zal de oppositie nodig hebben om de bezuinigingsplannen door de Eerste Kamer heen te loodsen.

Stiekem

Eerder kwam ook het CDA al met de beschuldiging dat het kabinet stiekem belastingen verhoogt.Door in verschillende fiscale kortingen te snoeien, gaan middeninkomens die in de schijf met een tarief van 42 procent vallen, feitelijk 49 procent betalen, stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zegt alleen met het kabinet samen te willen werken als zijn partij 2 miljard euro aan ombuigingen zelf mag invullen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.