politiek

OPA-partij hoopt ouderen weer warm te maken voor politiek

Door Anne-Marie Spermon - 16 september 2013

De nieuwe partij Ouderen Politiek Actief (OPA) wil in zeker twintig gemeenten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij hoopt ouderen enthousiast te maken voor de politiek en probeert hun politieke vertegenwoordiging te verbeteren.

Zondagmiddag werd OPA officieel gelanceerd in Amsterdam.

Ambitie

De OPA-partij wil bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, op 19 maart, haar slag slaan. In twintig gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, staat OPA op de kieslijst.

Daarnaast hebben lokale en ouderenpartijen in een veertigtal extra steden beloofd de beginselen van de nieuwe ouderenpartij te ondersteunen. OPA hoopt dat deze partijen zich als ouderenpartij willen profileren, door het OPA-logo te gebruiken in hun eigen verkiezingscampagne.

Ondervertegenwoordigd

Partijvoorzitter Dick Schouw denkt dat ouderen zich meer met politiek zouden bezighouden als ouderen niet zo ondervertegenwoordigd zouden zijn in de Nederlandse politiek. ‘Het is raar dat ouderen, toch 25 procent van de kiezers, niet op generatiegenoten kunnen stemmen.’

Artikel 1 van het OPA-manifest spreekt zich uit tegen leeftijdsdiscriminatie; punt twee spoort ouderen aan politiek actief te worden. ‘Weg achter die geraniums!’ zo luidt het startsein op de website. De partij hanteert wel een opvallend ruime definitie van ‘ouderen’: iedereen vanaf veertig jaar wordt als oudere bestempeld.

Oud-wethouder en voormalig Kamerlid voor de PvdA Rob Oudkerk is gevraagd als lijsttrekker in zijn stad Amsterdam. Hij moet over het verzoek nadenken.

50Plus

Hoewel OPA is opgericht door enkele leden van de 50Plus-partij, is niet iedereen binnen 50Plus blij met de nieuwe concurrent.

Uit een speciale vergadering, afgelopen zaterdag, bleek dat veel leden OPA lokaal willen steunen of zelfs actief willen worden binnen de nieuwe partij. Het partijbestuur van 50Plus voelt daar echter niets voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.