politiek

Oppositie valt over kabinetsplannen in Prinsjesdagdebat

Door Shari Deira - 17 september 2013

Coalitiepartijen VVD en PvdA kregen het dinsdagavond zwaar te verduren tijdens het Prinsjesdagdebat. De oppositie is niet te spreken over de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd.

Het Prinsjesdagdebat in het stadhuis van Den Haag werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door de NOS. De fractieleiders van de zes grootste partijen, VVD, PvdA, SP, PVV, D66 en CDA, kregen de kans om in te gaan over de plannen van het kabinet.

Ongeloofwaardig

De fractieleiders sloegen tijdens het debat meteen een campagnetoon aan. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma herhaalde dat zijn partij tegen nieuwe belastingverhogingen is. Daar ging PVV-leider Geert Wilders meteen op in.

Wilders noemt Buma ‘ongeloofwaardig’. ‘U heeft zelf getekend voor verhoging van het btw-tarief.’ Hij vindt het ook onbegrijpelijk dat het kabinet in tijden van bezuinigingen miljarden uitgeeft aan de JSF, de vervanging van de F-16. Het kabinet trekt hiervoor 4,5 miljard euro uit.

Vervangen

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt het onzinnig dat de oppositie de JSF en de ouderenzorg op een hoop gooit. ‘Laten we er geen enorme rel van maken. De ouderenzorg wordt niet uitgekleed vanwege een straaljager. We vervangen nu gewoon de F-16 zoals mensen thuis weleens hun auto vervangen.’

Ook PvdA-leider Diederik Samsom, zijn partij was altijd tegen aankoop van de JSF, zegt dat het het kabinet geen euro zou schelen als de JSF niet wordt gekocht.

Zijlstra benadrukte dat iedereen het ‘bestrijden van de crisis‘ gaat merken. ‘Daar moeten we niet geheimzinnig over doen. Het is nu eenmaal nodig.’ Hij vindt het vreselijk dat Nederlanders werkloos raken, maar: ‘We moeten er nu doorheen.’

Langzaam

De kritiek van D66-leider Alexander Pechtold had vooral te maken met de tijd die het kabinet neemt voor hervormingen. Dat gaat wat hem betreft, te langzaam. Ook benadrukte hij dat het Sociaal Akkoord als het aan D66 ligt, van tafel kan.

Volgende week worden de plannen van het kabinet besproken door de Tweede Kamer tijdens de algemene politieke beschouwingen. De debatten hebben plaats op 24, 25 en 26 september.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.