politiek

Oppositie wil uitgezette suïcidale Nigeriaan terughalen

Door Servaas van der Laan - 11 september 2013

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks willen dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) een uitgezette asielzoeker terug naar Nederland haalt. De suïcidale Nigeriaan zou in zijn thuisland niet aan de juiste instantie zijn overgedragen.

Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

Geen hulp

De man werd eind augustus terug naar Nigeria gevlogen en had daar volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan een psychiater overgedragen moeten worden.

Maar de medische begeleider die de 34-jarige man op het vliegveld in Lagos aan de Nigeriaanse migratiedienst overdroeg, zegt dat psychische hulp er niet inzat. ‘Ik heb mijn best gedaan, maar meer zat er helaas niet in,’ schrijft de begeleider in een verslag.

Verblijfsvergunning

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en Groenlinks vinden dat Nederland de man aan zijn lot heeft overgelaten en proberen staatssecretaris Teeven over te halen om de man een verblijfsvergunning te geven. De man zou suïcidaal zijn en zijn uitzetting zou die sentimenten alleen maar vergroten. Zijn vrouw en kinderen wonen in Amsterdam.

Het ministerie van Justitie zegt niet op individuele zaken te reageren. Ook asielwoordvoerder van de PvdA Marit Maij wil niet op deze individuele zaak ingaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.