politiek

Opstelten: aanstelling commissaris Driessen ging verkeerd

Door Tom Reijner - 03 september 2013

De aanstelling van politiecommissaris Tom Driessen als projectleider van de veiligheidsoperatie rond de Nuclear Security Summit (NSS) had ‘nooit zo mogen gebeuren’. De projectleider had pas moeten worden aangesteld na het veiligheidsonderzoek van de AIVD.

‘Voor die verkeerde behandeling neem ik de volle verantwoordelijkheid,’ antwoordde Opstelten tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer dinsdag op vragen van SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Top

Vorige week ontkende de minister nog dat er bij de aanstelling iets verkeerd was gegaan. Opstelten benoemde Driessen vorig jaar tot Nationaal Commandant van de staf die de voorbereidingen voor de NSS-top coördineert.

De korpsleiding van de Nationale Politie haalde Driessen eind augustus van de veiligheidsoperatie af. De reden was dat Driessen niet door het veiligheidsonderzoek van de AIVD kwam.

Twijfels

Bij de veiligheidsdienst bestonden gerede twijfels over de integriteit van Driessen. In 2011 kwam de toenmalig topman van de Europese politiedienst Europol in opspraak.

Uit onderzoek van het Europees bureau voor fraudebestrijding bleek dat Driessen vertrouwelijke informatie had doorgespeeld aan een bevriende Nederlandse collega.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.