politiek

‘Persoonlijke verzorging toch niet naar gemeenten’

Door Claartje Vogel - 11 september 2013

Gemeenten worden waarschijnlijk toch niet verantwoordelijk voor de persoonlijke verzorging van hulpbehoevenden. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) overweegt zowel de verpleging als de verzorging onder te brengen bij zorgverzekeraars.

Dat meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur woensdag.

Verantwoordelijkheid

Het kabinet had deze zomer plannen om gemeenten meer verantwoordelijkheden te geven, vooral voor de zorg die personen thuis ontvangen. Gemeenten zijn via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning nu al verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en vervoer. Daar zouden persoonlijke verzorging en begeleiding bij komen.

Er kwam veel kritiek op de scheiding tussen persoonlijke zorg, die door de gemeenten geleverd zou moeten worden, en de verpleging, die onder de zorgverzekeraars bleef vallen. Die scheiding is hoogstwaarschijnlijk van de baan, melden bronnen van Nieuwsuur.

Onwerkbaar

De scheiding zou volgens critici onwerkbaar zijn, omdat persoonlijke zorg en verpleging elkaar vaak overlappen. Brancheorganisaties in de zorg willen dat zowel de persoonlijke verzorging als de verpleging per 2015 worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten reageert verbaasd op het nieuws van Nieuwsuur: ‘Dit hebben we aan de bestuurlijke tafel waar we al jaren aan zitten, niet gehoord. Gemeentes zijn volop bezig met de voorbereiding en goed in staat dit uit te voeren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.