politiek

‘Premier Rutte beste debater bij Algemene Beschouwingen’

Door Servaas van der Laan - 26 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) is als beste debater uit de Algemene Politieke Beschouwingen gekomen. Volgens het Nederlands Debat Instituut was de premier ‘geduldig’, ‘vriendelijk’ en ‘messcherp’.

Rutte won de prijs donderdag voor de derde keer. In 2010 en 2011 werd hij ook al tijdens de Algemene Beschouwingen als beste gespreksvoerder aangewezen. Vorig jaar was er geen prijsuitreiking omdat het kabinet toen demissionair was.

Lyrisch

De jury was ongekend lyrisch over de minister-president die ‘meesterschap’ zou tonen en ‘geduldig’, ‘vaak vriendelijk en meegaand’ en ‘regelmatig concreet en messcherp’ zou zijn.

Maar erg veel is Rutte met zijn debating-kwaliteiten donderdag niet opgeschoten. Hoewel het kabinet de oppositiepartijen nodig heeft, was van een toenadering nauwelijks sprake. Rutte zei dat van de 6 miljard extra lastenverzwaringen niet kon worden afgeweken omdat dit met Brussel nu eenmaal zo is afgesproken.  Het kabinet zegt alleen over de invulling van de bezuinigingen te willen spreken.

Gesprekken

Ook zei Rutte dat over de belastingverhogingen ‘een stevig gebrek’ kan worden gevoerd. Wat betreft de bezuinigingen bij de AIVD kwam Rutte D66 tegemoet. Die kunnen worden gehalveerd. Ook over ZZP’ers en accijnzen ‘kan worden gesproken’.

SP-leider Emile Roemer zei dat als de debatten toch ‘in de achterkamertjes’ moesten worden gevoerd, het debat in de Kamer maar beter opgeschort kon worden. Een meerderheid van de Kamer was het hier niet mee eens. Om 19.00 uur ging het debat weer verder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.