politiek

Premier Rutte houdt H.J. Schoo-lezing: wat kunt u verwachten?

Door Shari Deira - 02 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) houdt vanavond de vijfde H.J. Schoo-lezing voor Elsevier. De grote vraag is natuurlijk: wat zal de premier gaan zeggen?

Elsevier maakt een overzicht van wat u volgens diverse media kunt verwachten van de langverwachte lezing van Rutte.

Podium

Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, schrijft in de Volkskrant dat Rutte sinds de start van zijn tweede kabinet weinig goeds meer kan doen. Hij hoopt dat premier Rutte in de Rode Hoed ‘het podium echt zal betreden’.

‘Ons land gaat door een stevige economische recessie heen en er zijn honderdduizenden gezinnen die het zwaar hebben. Het is aan Rutte om dit af en toe te benoemen en te laten zien dat hij met ze meeleeft. Om vervolgens te staan voor zijn beleid en met overtuiging uit te leggen waarom en waar er licht aan het einde van de tunnel is. Dat is ook zijn taak.’

Krediet

Volgens dagblad Trouw is de H.J. Schoo-lezing voor Rutte de kans om ‘een stapje verder te gaan dan de oproep om ons met z’n allen uit de crisis te consumeren’.

‘Iedereen wil een langetermijnvisie van het kabinet, maar iedereen heeft een ander idee over wat die visie moet inhouden. Aan Mark Rutte de taak vanavond om weer een beetje krediet te verwerven als premier van alle Nederlanders,’ schrijft de krant.

Tunnelvisie

Ook oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) schreef vorige maand in de Volkskrant dat het belangrijk is dat de premier met een visie komt ‘op de rol en positie van Nederland in een periode van voortdurende economische crisis en van steeds verdergaande globalisering’.

En: ‘Op de rol van Nederland in Europa, waarbij niet voorop zou moeten staan wat Europa niet moet doen, maar wat Europa voor Nederland betekent en omgekeerd.’ Rutte moet verder gaan dan ‘de tunnelvisie van het afgesproken bezuinigingsbeleid’.

Draagvlak

Elsevier-redacteur Syp Wynia verwacht dat Rutte in zijn lezing zijn visie geeft op het bestuursmodel van het Nederland van de komende tientallen jaren. In de eerste persconferentie van Rutte na de zomervakantie ging hij hier al op in. De premier zei dat kabinetten vaker draagvlak zullen moeten zoeken buiten de coalitie.

Volgens Wynia kan de optimistische visie van Rutte op de bestuurbaarheid van Nederland worden gezien als ‘een vorm van wensdenken’ en ‘als een oproep aan met name CDA en D66 om het kabinet in de Eerste Kamer niet onderuit te halen’.

Als de partijen dat toch doen, ‘impliceert Ruttes visie dat ze weglopen van de unieke en lofwaardige poldertraditie om er samen uit te komen, zich dus onverantwoordelijk gedragen en zich buiten de orde plaatsen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.