politiek

Premier Rutte moet ‘heel wat repareren’ bij oppositie

Door Shari Deira - 26 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) moet donderdag tijdens de tweede dag van de algemene beschouwingen reageren op de kritiek van de Tweede Kamer op de kabinetsplannen. Hij zal de oppositie gunstig moeten stemmen, zodat deze de coalitie kan helpen aan een meerderheid in de Eerste Kamer.

Naar verwachting zal Rutte met enkele voorstellen komen die mogelijk voldoen aan de wensen van CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

Moeite

Woensdag was er nog weinig toenadering tussen het kabinet en de oppositie. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra bood weliswaar wat openingen, zo zei hij dat hervorming van de WW en het ontslagrecht sneller kan, maar PvdA-leider Diederik Samsom had hier moeite mee.

Samsom antwoordde nee op diverse vragen van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Buma reageerde bijzonder teleurgesteld en gaf aan al zijn hoop te vestigen op premier Rutte.

Een VVD’er zegt donderdag in De Telegraaf dat door het ‘nee’ van Samsom de spanning in de coalitie pijnlijk duidelijk werd. ‘Samsom is een mannetje dat altijd wil winnen. Rutte moet heel wat repareren.’

Kinderopvang

Een eerste stap om de oppositie gunstig te stemmen is al gezet. Het kabinet zou waarschijnlijk bereid zijn enkele honderden miljoenen euro’s meer uit te trekken voor de kinderopvang.

Daarmee komt het kabinet vooral GroenLinks tegemoet. De partij zou in ruil hiervoor bereid zijn in te stemmen met bezuinigingen op de kinderbijslag en andere kindregelingen. De algemene politieke beschouwingen beginnen om 10.30 uur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.