politiek

PvdA-fractie heeft vragen bij aanschaf JSF na kritisch rapport

Door Shari Deira - 19 september 2013

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft nog vragen over de aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF. De sociaal-democraten willen bekijken of het besluit ‘goed in elkaar zit’.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zegt dat donderdag tegen de NOS. Hij reageert daarmee op het kritische rapport van de Algemene Rekeningkamer over het jachtvliegtuig, dat donderdag werd gepubliceerd.

Onduidelijk

In het rapport van de Rekenkamer staat dat de financiële onderbouwing voor de aanschaf van 37 JSF-gevechtsvliegtuigen ‘niet helemaal compleet’ is. Het is nu onduidelijk of er altijd vier gevechtsvliegtuigen voor internationale missies beschikbaar zijn.

De rijksadviseurs zijn het verder niet eens met de ambitie van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) om bij financiële meevallers, meer gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Het kabinet trekt in totaal 4,5 miljard euro uit voor de JSF.

Verantwoordelijk

Van Dam wil weten of Nederland genoeg kan met het aantal toestellen dat het kabinet van plan is aan te schaffen.

Op de vraag of de PvdA-fractie vrij is, om tegen de aanschaf van de JSF te stemmen, zegt Van Dam: ‘Wij zijn met 38 Kamerleden en we zijn allemaal verantwoordelijk om dit besluit goed te beoordelen. We gaan dat met zijn allen doen.’ De PvdA-fractie vergadert vrijdag over de JSF.

Het rapport van de Rekenkamer is voer voor de oppositie. De SP roept minister Hennis op het ‘onzalige JSF-plan van tafel te halen’ en ook D66-Kamerlid Alexander Pechtold zegt dat het rapport duidelijk maakt dat de aanschaf van de gevechtsvliegtuigen nu ‘volstrekt ontijdig’ is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.