politiek

PvdA heeft nog geen standpunt ingenomen over JSF

Door Shari Deira - 19 september 2013

PvdA-fractieleider Diederik Samsom heeft naar eigen zeggen nog geen standpunt ingenomen over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Samsom weet niet of hij de aankoop van het gevechtsvliegtuig kan steunen.

Samsom reageerde donderdag in VARA-programma Pauw & Witteman op de het kritische rapport van de Algemene Rekenkamer dat donderdag is gepubliceerd.

Genoeg

Volgens Samsom snapt de PvdA dat de F-16 toe is aan vervangen en de partij vindt het hebben van een luchtmacht ook heel belangrijk. Maar de PvdA-fractieleider wijst ook naar het rapport van de Algemene Rekenkamer.

Het is een misverstand dat de PvdA-fractie al een beslissing heeft genomen. Samsom wil eerst duidelijkheid over het benodigde aantal toestellen. Het kabinet is van plan 37 toestellen te kopen, maar de Algemene Rekenkamer betwijfelt of dit genoeg is.

Samsom wil zeker weten dat permanent vier toestellen kunnen worden ingezet bij internationale missies. ‘Als dat niet lukt, gaat het niet door,’ zegt de PvdA-leider.

Ruimte

De aanschaf van de JSF is een gevoelige kwestie binnen de PvdA. De Volkskrant meldde donderdag op basis van anonieme PvdA-Kamerleden dat zij zich door het kabinetsbesluit gedwongen voelen om in te stemmen met de aankoop van de opvolger van de F-16.

Volgen Samsom is er nog genoeg ruimte voor overleg over de JSF. Vrijdag vergadert de PvdA-fractie over dit onderwerp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.