politiek

PvdA staakte voor zomerreces verzet tegen Joint Strike Fighter

Door Eric Vrijsen - 05 september 2013

De PvdA-fractie is in een geheim beraad op 3 juli akkoord gegaan met de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Daar staat tegenover dat de Koninklijke Marine voorlopig geen nieuwe onderzeeboten mag aanschaffen.

Dat blijkt uit een reconstructie die weekbladElseviermaakte op basis van bronnen binnen de Partij van de Arbeid (PvdA).

Sceptici binnen de PvdA-fractie hebben zich tot het laatste moment tegen de aankoop van hetAmerikaanse jachttoestelverzet, maar zijn uiteindelijk vlak voor het zomerreces toch akkoord gegaan.

Cruciaal is daarin de rol van de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) geweest. Die zou in een vergadering vlak voor de derde juli het fractiebestuur op het hart hebben gedrukt nu toch vooral niet meer terug te deinzen.

JSF en niets meer

PvdA-leider Diederik Samsom is zijn liberale coalitiegenoot nu tegemoetgekomen, maar hij heeft zijn huid duur verkocht. Zijn boodschap aan premier Mark Rutte (VVD) was duidelijk: ‘De JSF, en dat is het dan ook.’

Dit betekent dat de Koninklijke Marine het voorlopig met vier verouderde onderzeeboten in de Walrusklasse moeten doen. De marine dringt erop aan om de boten te vervangen, maar door de aanschaf van de F-35 zal die oproep voorlopig geen opvolging krijgen.

Vliegende Fyra’s

Het kabinet zal de aanschaf van de toestellen rond Prinsjesdag bekendmaken. Ook wordt dan wellicht duidelijk hoeveel JSF’s zullen worden aangekocht. Het kabinet heeft 4,5 miljard eurobeschikbaar gesteld voor de aanschaf waarvan in eerste instantie vijfentachtig toestellen zouden moeten worden gekocht.

Dat aantal lijkt niet meer haalbaar door de hoge ontwikkelingskosten. Mogelijk kunnen nu nog ongeveer 35 tot 40 toestellen worden gekocht. SP-leider Emile Roemer is niet blij met de deal. Hij wil van het kabinet weten waarom Nederland ‘vliegende Fyra’s’wil kopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.