politiek

Rapport: Vlissingen kent ‘creditcardcultuur’

Door Tom Reijner - 02 september 2013

In de gemeente Vlissingen waren verschillende creditcards in omloop, die op een onduidelijke manier werden gebruikt. Burgemeester René Roep (CDA), die een eigen gemeentelijke creditcard had, declareerde ten onrechte meubelen voor zijn nieuwe huis.

Ook oud-wethouder Jacques Damen (VVD) declareerde zijn woonkosten onrechtmatig en moet 10.000 euro terugbetalen, blijkt uit het eindrapport van de onderzoekscommissie van de Vlissingse gemeenteraad maandag.

Rapport

In het rapport, dat in handen is van Omroep Zeeland en maandagavond officieel wordt gepresenteerd, staat dat ook ambtenaren over enkele creditcards beschikten. Het is volgens het rapport niet duidelijk waarom deze creditcards werden gebruikt.

Daarnaast werden rekeningen van restaurants rechtstreeks opgestuurd naar de gemeente, zonder dat werd verantwoord waarom die diners plaatshadden en welke personen aan tafel zaten.

Eer en geweten

De onderzoekscommissie is ook kritisch over de veranderde declaratieprocedure. Eerst was het de gemeentesecretaris die de ingediende declaraties ondertekende, sinds vorig jaar ondertekende burgemeester Roep zelf.

Roep verklaarde in een ingelaste raadsvergadering begin augustus ‘altijd naar eer en geweten te hebben gehandeld,’ maar betuigde wel spijt over zijn declaratiegedrag. Hij heeft nog niet gereageerd op het eindrapport.

Nadat de onrechtmatige declaraties bekend werden, ontving de burgemeester via e-mail en telefoontjes bedreigingen en beledigingen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Vlissingen hielden die bedreigingen verband met het lopende onderzoek naar de declaraties van de CDA-burgemeester.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.