politiek

Rijksbegroting voor 2014: wat gaat er veranderen?

Door Anna Vossers - 17 september 2013

Ambtenaren kunnen volgend jaar rekenen op wat meer salaris.Verder komt er 149 kilometer snelweg bij, verdwijnen er 2.400 banen bij Defensie en komt er extra geld voor het middelbaar beroepsonderwjis (MBO).

Dat zijn enkele voorbeelden van nieuws over de Rijksbegroting dat op Prinsjesdag bekend werd.

Nullijn

Het ministerie van Sociale Zaken heeft een bedrag van 200 miljoen euro gevonden, maakte minister Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag bekend na de Troonrede. Dat geld wordt in ambtenarensalarissen gestoken. Die zijn al sinds 2010 niet meer gestegen met de inflatie door de invoering van de zogeheten nullijn.

De uitspraak van Asscher zorgde voor verwarring, omdat koning Willem-Alexander dinsdagmiddag in de Troonrede nog zei: ‘In 2014 zal de regering voor het laatst geen loonbijstelling uitkeren.’ In de Miljoenennota die dinsdag werd gepresenteerd, staat het nieuws ook nog niet.

Vakbond

De nullijn gaat dan ook pas in 2015 echt van tafel, maar volgend jaar kunnen ambtenaren en docenten al rekenen op compensatie via de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Vorige week had FNV-voorzitter Ton Heerts nog gedreigd de stekker uit het Sociaal Akkoord te trekken, indien de lonen bij de overheid niet omhoog gingen. Heerts laat in een reactie weten dat het Sociaal Akoord wat hem betreft nog steeds staat. ‘Dit was een heel belangrijk punt voor ons,’ aldus Heerts.

Infrastructuur, Onderwijs, Buitenlandse Zaken

Ondanks alle bezuigingen kunnen sommige ministers nog wat investeren. Minister Melanie Schultz (VVD, Infrastructuur) trekt 300 miljoen euro extra uit voor het bestrijden van files. Er komt het komende jaar 149 kilometer asfalt bij, daarvoor investeert Schultz 2,8 miljard euro.

Het ministerie van Onderwijs steekt 250 miljoen extra in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Daarnaast moeten onderwijsbestuurders een ‘moreel kompas’ krijgen om te voorkomen dat misstanden als bij Inholland en Amarantis navolging krijgen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet in 2018 juist een kwart minder uitgeven dan nu. Het ministerie investeert nog wel in een noodtelefoonnummer voor Nederlanders in het buitenland, en in digitalisering van de visum- en paspoortuitgave.

Binnenlandse Zaken

Op het beleidsterrein van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over de gemeenten gaat, vinden grote veranderingen plaats. De gemeenten krijgen drie taken die eerder bij het Rijk lagen: de langdurige zorg, hulp voor werkzoekenden en de jeugdzorg.

Verder moet het beperken van regels en procedures een besparing van 2,5 miljard euro opleveren.

Volksgezondheid

Het ministerie van Volksgezondheid gaat bezuinigen op de zorgtoeslagen, die wat lager worden. Ook gaat het eigen risico bij de zorgverzekeringen van 350 naar 360 euro. Tegelijkertijd gaat de premie voor zorgverzekeringen op jaarbasis 24 euro omlaag.

De geplande bezuiniging op de huishoudelijke hulp van 89 miljoen euro gaat voorlopig nog niet door.

Defensie

Ander nieuws over de begroting voor 2014 komt van het ministerie van Defensie, dat 348 miljoen euro extra moet bezuinigen. Er verdwijnen 2.400 arbeidsplaatsen bij het departement. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zal 700 tot 900 defensiemedewerkers moeten ontslaan. Twee kazernes, in Assen en Rotterdam, worden gesloten.

Zes tot zeven F-16 gevechtsvliegtuigen worden daarnaast verkocht. Dinsdag werd al bekend dat het kabinet definitief kiest voor de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters (JSF) ter vervanging van de F-16.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.