politiek

Rutte: goede hoop voor onderhandelingen van Dijsselbloem

Door Anna Vossers - 26 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) heeft ‘goede hoop’ dat de onderhandelingen van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) met de fractievoorzitters van de oppositie tot ‘gezamenlijke oplossingen’ gaan leiden. Dat zei hij donderdag na de Algemene Politieke Beschouwingen.

Dijsselbloem gaat vrijdag alle fractieleiders uitnodigen om met hem te overleggen over de begroting. Hij wil alle fractievoorzitters het liefst met elkaar om de onderhandelingstafel krijgen.

Uitstel

Om dit overleg mogelijk te maken, worden de Algemene Financiële Beschouwingen, die eigenlijk voor volgende week op de agenda stonden, een week uitgesteld. Daarin gaan de financieel specialisten van de Tweede Kamer in debat met de minister en staatssecretaris van Financiën.

Dat heeft het kabinet besloten tijdens het tweede gedeelte van de Algemene Politieke Beschouwingen donderdag, waarin kabinet en oppositie elkaar nog niet op veel concrete punten vonden.

Bezuinigingen

Het grootste meningsverschil tussen het kabinet en een groot deel van de oppositie is de hoogte van de extra bezuinigingen. Rutte en zijn ministersploeg staan erop dat dat bedrag 6 miljard euro blijft, veel oppositiepartijen vinden dat bedrag te hoog.

Rutte zei donderdag ‘niet teleurgesteld’ te zijn over het resultaat van twee dagen debat. Dat was bedoeld om de hoofdlijnen van de begroting te bespreken, een akkoord had de premier nog niet verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.