politiek

Rutte is ervan overtuigd dat hij tot meerderheden komt

Door Shari Deira - 17 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) was ook op de avond van Prinsjesdag zoals altijd positief. Hij begrijpt dat Nederlanders sceptisch zijn en snapt ook dat de maatregelen van het kabinet negatieve gevolgen hebben voor zijn partij in de peilingen.

Dat zei Rutte dinsdag in VARA-programma Pauw & Witteman. Rutte is ervan ‘overtuigd’ dat hij in het najaar meerderheden in de Tweede Kamer zal vinden voor de plannen van het kabinet.

Windkracht

In het programma reageerde Rutte ook op de harde taal van PVV-leider Geert Wilders dit weekend. Wilders noemde Rutte een ‘politiek autist’ en de premier zou Nederland ‘kapotmaken’. Rutte is niet geschrokken van de woorden: ‘Wilders praat altijd met windkracht 12.’

Over zijn eerdere oproep aan Nederlanders om geld uit geven, zei Rutte dat hij die nu weer zou doen. Nederlanders die het zich kunnen veroorloven, moeten de aankoop van een huis of auto niet uitstellen, puur uit onzekerheid.

Premier Rutte herhaalde dat de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF noodzakelijk is. ‘Als je een jachtvliegtuig wilt houden, dan is de aankoop onvermijdelijk.’ De F-16 is ‘aan de eind van zijn levenscyclus’. Bovendien is de aanschaf van de JSF, 37 toestellen, een eenmalige uitgave.

Meerderheid

Rutte zegt dat hij bereid is samen te werken met ‘alle partijen die het belang van Nederland voorop stellen’. Volgens de premier is dat de nieuwe politieke werkelijkheid, omdat het steeds moeilijker wordt om aan een meerderheid te komen.

Over de kwestie Jos van Rey, de van corruptie verdachte oud-VVD’er, zei Rutte dat als mensen worden verdacht van ernstige feiten, zij zich niet verkiesbaar moeten stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.