politiek

Rutte: kabinet is bereid te onderhandelen over belasting

Door Anna Vossers - 26 september 2013

Het kabinet is bereid te praten over het aanpassen van enkele belastingmaatregelen uit de begroting. Maar het is niet eenvoudig om die te veranderen, zegt premier Mark Rutte.

‘Is daarover te spreken? Ja. Is dat makkelijk? Nee, dat zal best nog een stevig gesprek zijn,’ zei Rutte over het aanpassen van de belastingplannen van het kabinet, donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Nivellering

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vroeg aan het kabinet de nivelleringsplannen te heroverwegen. De premier vindt dat hij voor 2014 een evenwichtige inkomensverdeling heeft gemaakt en zegt dat het kabinet ‘helemaal geen nivelleringsbeleid’ heeft.

Volgens Rutte gaan de hoogste en laagste inkomens er ongeveer evenveel op achteruit in de kabinetsplannen, en worden ouderen, lagere en middeninkomens te hard getroffen in de alternatieve begroting van het CDA. Maar, het kabinet is ‘bereid te kijken naar alternatieven’, zei Rutte.

Zzp’ers

Rutte heeft gezegd dat er te praten valt over de accijnsverhogingen op brandstof en alcohol. Als daar geld voor wordt gevonden, wil het kabinet de verlaging van de belastingaftrek voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) eventueel aanpassen. Die maatregel, die door oppositiepartijen de zzp-boete wordt genoemd, moet volgens het kabinet 300 miljoen euro opleveren.

Rutte deed donderdagmiddag ook een kleine toezegging aan de oppositie: de bezuiniging op de AIVD wordt minder dan de begrote 70 miljoen euro tot 2018. Er gaat in ieder geval jaarlijks 10 miljoen minder euro weg bij de inlichtingendienst.

Eerder tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zei Rutte al dat het kabinet niet wil afwijken van het extra te bezuinigen bedrag van 6 miljard euro. Ook de ruimte om de hervorming van de WW en het ontslagrecht te versnellen, zijn ‘zeer beperkt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.