politiek

Rutte: nivelleren en lastenverzwaring geen doel van kabinet

Door Shari Deira - 26 september 2013

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat nivelleren en lastenverzwaringen niet behoren tot de grondslagen van het kabinet. Hij staat open voor ideeën, opvattingen en suggesties van oppositiepartijen ‘uiteraard binnen de mogelijkheden van de financiële ramingen’.

Dat zei Rutte donderdag aan het begin van de tweede dag van de algemene politieke beschouwingen. Rutte krijgt de kans om te reageren op de kritiek en de vragen van de Tweede Kamer.

Nivelleren

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vroeg Rutte of de ‘grondslagen’ van het kabinet bespreekbaar zijn. Het gaat daarbij volgens Buma om nivelleren, grotere overheid en lastenverzwaringen.

Rutte antwoordde daarop dat het verminderen van inkomensverschillen en lastenverzwaringen niet behoren tot de doelen van het kabinet. Het is volgens hem vanzelfsprekend dat de rekening bij burgers zo wordt neergelegd dat er een evenwichtig inkomensbeeld ontstaat.

Volgens de premier wordt de motor van de economie, de middeninkomens, volgend jaar ontzien. De hogere en lagere inkomens gaan er allebei 0,75 procent op achteruit. ‘Dat is toch voor iedereen acceptabel.’

Gemakzuchtig

PVV-leider Geert Wilders vroeg Rutte wederom om op te stappen, omdat Nederland niet meer zit te wachten op dit kabinet. ‘Ga naar huis, stap op, hou ermee op,’ aldus Wilders. Premier Rutte noemde de kritiek van Wilders ‘gemakzuchtig’.

Hij en PvdA-leider Diederik Samsom zijn er niet op uit ‘dat mensen met gladiolen langs de weg staan’, maar willen Nederland uit de crisis halen. Lastenverlichting is populair, maar op de lange termijn zou het effect negatief zijn.

Rutte begrijpt dat Wilders het goed doet in de peilingen. ‘Maar hij neemt niet de noodzakelijke maatregelen en hervormingen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.