politiek

Ruzie in 50Plus over rondsturen vertrouwelijke e-mails

Door Tom Reijner - 26 september 2013

De politieke top van 50Plus, bestaande uit fractievoorzitter in de Tweede Kamer Henk Krol en Eerste Kamerlid Jan Nagel, maakt ruzie met het bestuur van de partij. Voorzitter Willem Holthuizen is woedend op Krol en Nagel, omdat zij delen uit vertrouwelijke e-mails zou hebben rondgestuurd aan het partijkader.

In die berichten is te lezen dat het al een maand niet goed zit tussen het bestuur en de twee politici, schrijft De Telegraaf donderdag. Delen uit de e-mails zijn in handen van de krant.

Aanleiding

De aanleiding voor de ruzie is een actie van vicevoorzitter Marion Schobre. Zij besloot tijdens de vakantie van voorzitter Holthuizen om bestuurslid Adriana Hernandez en campagneleider Dick Schouw uit de partij te zetten, waarover Elsevier.nl eerder uitgebreid berichtte. Schouw richtte inmiddels de partij Ouderen Politiek Actief, ook wel OPA, op.

Bij de vergadering, waarin tot het ontslag werd besloten, waren slechts vier van de negen bestuursleden aanwezig. De ontslagbrief was een dag voor die vergadering geschreven, zonder dat Krol op de hoogte was van de vergaderplek.

Oogkleppen

Krol schreef Schobre verontwaardigd: ‘Heb je oogkleppen op voor het feit dat PvdA en VVD in de schijnwerpers staan met al hun ellende en schiet je hún te hulp door ons in een hachelijke positie te manoeuvreren?’ Daarmee verwijst Krol naar het in zijn ogen te snelle ontslag; hij spreekt in de e-mails van ‘kippenhaast’.

Uit de mails blijkt ook dat Holthuizen medio augustus dreigde op te stappen, omdat Jan Nagel zich te veel met het bestuur bemoeide. ‘Of je houdt je van nu af aan écht op de achtergrond, of ik ben weg,’ schreef hij in een van de uitgelekte e-mails. In een reactie zegt Holthuizen dat die citaten ‘volledig uit hun context zijn getrokken’.

Ten onder

50Plus is niet de eerste ouderenpartij die ruziënd over straat gaat. Eind jaren negentig gingen twee ouderenpartijen ten onder. De grootste ouderenpartij, het Algemeen Ouderen Verbond verloor 1998 zes zetels en verdween daarmee uit de Tweede Kamer.

Ook Unie 55+, de partij die in 1994 met één zetel de Tweede Kamer in kwam, keerde na de verkiezingen in 1998 niet meer terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.