politiek

Samsom: H.J. Schoo-lezing Mark Rutte ‘een mooi verhaal’

Door Shari Deira - 03 september 2013

PvdA-leider Diederik Samsom kon zich wel vinden in de H.J. Schoo-lezing die premier Mark Rutte (VVD) maandag uitsprak. Hij vond het ‘een mooi verhaal’.

‘In zekere zin is hij altijd wel een inspirerend spreker. Dat was ook gisteren de consensus. Uit het hoofd, vlot. Dat heeft wel iets aanstekelijks hoor,’ zegt Samsom dinsdag.

Liberaal

Samsom zegt dat Rutte ‘op onderdelen’ ook namens hem sprak, maar de premier zei ook dingen die de PvdA’er nooit zou zeggen. ‘Hij spreekt altijd als premier, maar probeert ook een beetje als VVD-leider te spreken en dat lukte hem aardig.’

Samsom kan zich er naar eigen zeggen niet in vinden als Rutte zichzelf ‘een harde liberaal noemt’. Hij viel er niet over dat Rutte geen ‘visie’, zoals velen verwachten, ten toon spreidde. ‘Iedereen heeft zijn eigen stijl. Hij is altijd optimistisch en dat past wel bij ‘m. Ik vond het een mooi verhaal.’

Problemen

Rutte sprak maandag in De Rode Hoed vijfde H.J. Schoo-lezing uit. Hij benadrukte in zijn lezing dat er geen ‘quick fixes’ zijn om de economische problemen op te lossen. ‘We kunnen ons niet de luxe veroorloven om de problemen volgordelijk aan te pakken.’

Elsevier organiseert sinds 2009 aan het begin van het politieke jaar de H.J. Schoo-lezing, ter nagedachtenis van oud-hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo. Vorig jaar werd de lezing gehouden door Thierry Baudet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.