politiek

Samsom neemt bij twijfel geen besluit over JSF

Door Tom Reijner - 21 september 2013

De PvdA neemt geen besluit over de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters (JSF) zolang er bij de partij twijfels bestaan of er voldoende gevechtsvliegtuigen worden gekocht om deel te nemen aan internationale missies. Er moet ‘in deze kabinetsperiode’ wel een besluit worden genomen.

‘Daar loop ik niet voor weg,’ zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Zwolle. Bij de PvdA-achterban bestaat weerstand tegen de komst van de JSF die de F-16 moet vervangen.

Rapport

Samsom refereerde aan het donderdag gepubliceerde rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarin staat dat de financiële onderbouwing voor de aanschaf van 37 JSF-gevechtsvliegtuigen ‘niet helemaal compleet’ is.

Het is op dit moment onduidelijk of er altijd vier gevechtsvliegtuigen voor internationale missies beschikbaar zijn.

Spekman

Eerder vandaag zei PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman tijdens de ledenraad dat hij ‘de emoties’ rond de JSF wel begrijpt. Spekman zei het debat in de Tweede Kamer over de JSF af te wachten.

Maar hij benadrukte dat de leden zich bewust moeten zijn dat het voor de partij belangrijk is om aan internationale missies mee te kunnen doen. Ingezette troepen dienen wel goed te worden beschermd, aldus de PvdA-voorzitter.

Reconstructie

Uit een reconstructie van weekblad Elsevierin augustus bleek dat de PvdA-fractie in een geheim beraad op 3 juli akkoord ging met de aanschaf van de JSF.

Diederik Samsom zei donderdag echter nog geen standpunt te hebben ingenomen over de JSF. Hij wist op basis van het rapport van de Algemene Rekenkamer nog niet of hij de aankoop van de JSF kan steunen.

Een aantal fractieleden zou bezwaren hebben tegen de aanschaf van het gevechtsvliegtuig. Zij voelen zich door het kabinetsbesluit gedwongen om in te stemmen met de aankoop van de opvolger van de F-16.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.