politiek

Samsom: PvdA kan besluit over aanschaf JSF nog niet steunen

Door Anna Vossers - 20 september 2013

De PvdA-fractie kan het besluit van het kabinet om 37 gevechtsvliegtuigen van het type Joint Strike Fighter (JSF) aan te schaffen ‘nog niet steunen’. Er zijn volgens de PvdA nog te veel onzekerheden rond de JSF.

De fractie is ‘eengezind’ over de kwestie, zei PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag na een langdurig fractieberaad over de kwestie. Hij zei dat het ‘zeker denkbaar’ is dat de PvdA uiteindelijk tegen de aanschaf stemt.

Premier Rutte (VVD) zei vrijdag na de ministerraad dat het ‘volstrekt logisch’ was dat de PvdA nog kritische vragen heeft over de aanschaf van de JSF. Ook van andere partijen verwacht hij dat deze ‘aan alle kanten zullen testen of ons besluit overeind blijft’. Rutte wilde niet ingaan op de mogelijkheid dat de PvdA het kabinet niet steunt.

Rekenkamer

Samsom verwees vrijdag wederom naar het rapport van de Algemene Rekenkamer over het gevechtsvliegtuig. Daarin staat dat de financiële onderbouwing voor de aanschaf van 37 JSF-gevechtsvliegtuigen ‘niet helemaal compleet’ is. Bovendien is nu onduidelijk of er altijd vier gevechtsvliegtuigen voor internationale missies beschikbaar zijn.

‘We begrijpen de keuze van het kabinet, maar dit houdt meer in dan alleen een type, het gaat ook om aantallen toestellen en hoeveelheden missies,’ aldus de PvdA-leider.

Gevoelig punt

Samsom zei donderdag bij Pauw & Witteman al dat zijn partij nog niet definitief over de JSF heeft besloten. Zijn partij wil eerst duidelijkheid over het benodigde aantal toestellen.

De aanschaf van de JSF is een gevoelige kwestie binnen de PvdA. De Volkskrant meldde donderdag op basis van anonieme PvdA-Kamerleden dat zij zich door het kabinetsbesluit gedwongen voelen om in te stemmen met de aankoop van de opvolger van de F-16.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.