politiek

Scherpenzeel installeert jongste burgemeester van Nederland

Door Servaas van der Laan - 26 september 2013

De gemeente Scherpenzeel op de Veluwe heeft donderdag de jongste burgemeester van Nederland geïnstalleerd. Ben Visser (31) van de ChistenUnie stoot SGP-collega Pieter Verhoeve (32) van de troon.

Visser werd donderdag in een buitengewone raadsvergadering geïnstalleerd. Hij volgt VVD-burgemeester Hans Colijn-de Raat op die deze maand met pensioen gaat.

Urk

Visser was sinds 2010 al wethouder en loco-burgemeester in de gemeente Urk. De nieuwe burgemeester stelde de liberale inwoners van het Gelderse plaatsje gerust over zijn SGP-achtergrond.

‘Het zwembad gaat echt niet dicht op zondag vanwege de komst van een nieuwe burgemeester,’ zei de jeugdige politicus.

De jongste

Tot donderdag was Pieter Verhoeve (32) de jongste burgemeester van het land. In tegenstelling tot Visser had de jonge SGP’er helemaal geen politieke achtergrond toen hij vorig jaar burgemeester werd in de Utrechtse gemeente Oudewater. Verhoeve werkte als advocaat.

Er is een kleine kans dat Visser snel plaats zal moeten maken voor een nog veel jongere collega. De 17-jarige Hidde van Koningsveld heeft gesolliciteerd voor de burgemeesterspost in Utrecht. Hij mag op 1 oktober op gesprek bij de Commissaris van de Koning.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.