politiek

SP-leider Roemer wil opheldering over aanschaf JSF

Door Shari Deira - 05 september 2013

SP-leider Emile Roemer heeft donderdag opheldering gevraagd aan het kabinet over berichtgeving van Elsevier dat de PvdA-fractie toch akkoord gaat met aanschaf van de JSF. Volgens Roemer is het kabinet van plan een ‘vliegende Fyra’ te kopen.

‘Dadelijk opheldering vragen over de deal tussen PvdA en VVD over aanschaf JSF. Keihard bezuinigen, maar wel de vliegende Fyra kopen?’ twittert Roemer donderdag.

Brief

De SP-leider wil weten of het klopt dat de PvdA akkoord gaat met de aanschaf van de JSF en hoe de gang van zaken is verlopen. Daarover komt maandag een brief naar de Tweede Kamer.

Weekblad Elsevier meldt deze week op basis van ingewijden dat de PvdA tijdens een geheim beraad op 3 juli heeft ingestemd met de aanschaf van het nieuwe gevechtstoestel. De JSF, ook wel de F-35 genoemd, is nodig ter vervanging van de F-16.

Aanschaf

De kwestie ligt gevoelig binnen de partij, omdat de PvdA jarenlang gekant was tegen aanschaf van de JSF. In het Regeerakkoord wilde de PvdA alleen vastleggen dat het kabinet ‘eind 2013’ een beslissing zou nemen over vervanging van de F-16.

Ook moesten de ‘financiële perspectieven’ over de aanschaf van een nieuw jachtvliegtuig duidelijk zijn. Aan die voorwaarden is volgens de VVD nu voldaan, meldt Elsevier. De partijen hebben afgesproken dat er binnen deze regeerperiode geen besluiten vallen over andere grote materieelprojecten bij Defensie.

Het kabinet heeft in de investeringsschema’s 4,5 miljard euro uitgetrokken voor de JSF. Met de nieuwe vloot kan de luchtmacht veertig jaar vooruit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.