politiek

SP: Nederland moet veel meer Syrische vluchtelingen opvangen

Door Servaas van der Laan - 03 september 2013

De SP wil dat Nederland veel meer Syrische vluchtelingen opneemt, dan het nu doet. De socialisten willen dat naast de buurlanden ook Nederland verantwoordelijkheid neemt.

Dat heeft SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen dinsdag gezegd bij Pauw & Witteman.

‘Nederland kan wel wijzen naar een buurland als Libanon, maar dat land neemt al een miljoen vluchtelingen op. Nederland mag ook wel eens naar zichzelf kijken,’ zei Gesthuizen tijdens de uitzending.

Vluchtelingen

De Nederlandse overheid is bereid om 250 vluchtelingen op te nemen, maar vindt dat de opvang in de eerste plaats een zaak voor buurlanden is.

Gesthuizen zei eerder al dat Nederland zeker duizend vluchtelingen moet opnemen, maar wat haar betreft mag dat getal wel vervier- of vervijfvoudigd worden.

Geen generaal pardon

Nederland lijkt daar vooralsnog weinig voor te voelen. Acties zoals in Zweden waar 4.000 Syriërs in één klap een verblijfsvergunning hebben gekregen, hoeven we niet in Nederland niet te verwachten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet dinsdag weten dat iedere asielaanvraag onafhankelijk zal worden behandeld en dat er geen generaal pardon voor Syriërs zal komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.