politiek

Stevige kritiek officieren op defensiebeleid Hennis-Plasschaert

Door Shari Deira - 09 september 2013

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) moet als politiek leider ‘investeren in de vertrouwensband met haar personeel’. Op Prinsjesdag moet ze laten zien welke ambitie ze heeft met de krijgsmacht ‘en dat moet meer dan louter boekhouden zijn’.

Dat schrijft generaal-majoor b.d. Harm de Jonge maandag in een opiniestuk in dagblad Trouw. De Jonge is bestuurslid van de Gezamenlijke Officierenverenigingen.

Het artikel is opmerkelijk omdat binnen de krijgsmacht de ongeschreven regel geldt dat militairen zich niet openlijk bemoeien met het defensiebeleid en loyaal opdrachten uitvoeren van de politieke leiding.

Bezuinigen

Defensie moet boven op de eerdere bezuinigingen van 1 miljard euro nog eens 330 miljoen euro bezuinigen. Daardoor wordt onder meer het marineschip Ms. Karel Doorman, dat al in aanbouw was, afbesteld en worden de gloednieuwe pantservoertuigen CV90 verkocht.

‘De wijze waarop invulling gegeven wordt aan de bezuinigingen, getuigt niet van een visie,’ schrijft De Jonge. ‘Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang in de krijgsmacht overeind kan houden.’

Horizon

De Jonge zegt dat Hennis haar personeel nu moet vertellen ‘waar zij eigenlijk naar toe wil’. ‘Wat het defensiepersoneel nodig heeft, is een stip op de horizon, waarbij van de minister wordt verwacht politieke moed te tonen en die stip verder weg te leggen dan haar eigen regeerperiode.’

Alleen als de minister zo’n perspectief biedt ‘gelooft het defensiepersoneel weer in de politieke leiding en is het misschien bereid om bij Defensie werkzaam te blijven’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.