politiek

Teeven: geen extra opvang van vluchtelingen uit Syrië

Door Shari Deira - 05 september 2013

Nederland houdt de grens dicht voor vluchtelingen uit Syrië. Volgens staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) is ‘totaal geen sprake’ van noodzaak tot ‘ruimhartiger opvang’.

Dat zegt Teeven donderdag in De Telegraaf. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei deze week nog dat hij serieus wil kijken of Nederland meer vluchtelingen kan opvangen.

Geld

PvdA-Kamerlid Marit Maij en haar SP-collega Sharon Gesthuizen vinden dat Nederland ruimhartig moet zijn wat betreft de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Nederland kan niet alleen geld geven zodat vluchtelingen kunnen worden opgevangen in de regio. Ook D66 en GroenLinks zijn hiervoor.

Teeven vindt het niet nodig om meer Syriërs op te vangen. ‘Wat wij niet gaan doen, is op grote schaal mensen laten komen. De minister van Buitenlandse Zaken en ik bekijken de situatie elke dag en sluiten onze ogen niet voor de ontwikkelingen, maar verandering van koers is nu niet nodig.

Vluchtelingen

Vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties meldde dinsdag dat nu al meer dan twee miljoen Syriërs hun land zijn ontvlucht. Dagelijks komen er vijfduizend vluchtelingen aan in buurlanden.

Landen die veel Syriërs opvangen, zoals Turkije, pleiten voor meer internationale ondersteuning.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.