politiek

Teeven presenteert nieuw asielbeleid: wat verandert er?

Door Shari Deira - 13 september 2013

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) heeft vrijdag zijn nieuwe asielbeleid aangekondigd. Hij wil onder meer dat gezinnen met minderjarige kinderen alleen nog maar bij uitzondering in vreemdelingenbewaring worden geplaatst.

Wat wil Teeven allemaal veranderen? Hier vindt u een lijst met belangrijke punten uit het nieuwe beleid op een rij.

1. Gezinnen met minderjarige kinderen komen alleen in vreemdelingenbewaring als zij zich eerder aan toezicht hebben onttrokken. Als dit niet het geval is, komt zo’n gezin terecht in een gezinslocatie, waar ook terugkeer naar het land van herkomst voorop staat.

2. Teeven wil de visitaties die vreemdelingen in een detentiecentrum ondergaan, tot het mimimum beperken. Hij vindt dit lichamelijk onderzoek te belastend en denkt nu aan bodyscans.

3. De medische zorg in detentiecentra voor vreemdelingen moet beter worden gewaarborgd. Artsen kunnen in de toekomst eenvoudiger noodzakelijke behandelingsinformatie van vreemdelingen krijgen.

4. Een belangrijk doel is het streven naar minder vreemdelingen in bewaring. Het totaal aantal plaatsen in vreemdelingenbewaring moet dalen van 2.000 naar 933 in 2016. Dit leidt tot een aanzienlijke kostenreductie, meldt Teeven.

5. De staatssecretaris wil verder dat er vaker wordt gebruikgemaakt van alternatieve toezichtmaatregelen. Hiervoor zijn al diverse pilots uitgevoerd die succesvol bleken.

6. Nog een belangrijke verandering: het regime van vreemdelingenbewaring zal niet meer dezelfde grondslag hebben als strafrechtelijke detentie. Vreemdelingen krijgen hierdoor meer vrijheden. Alleen als ze een gevaar worden voor de orde en veiligheid vallen ze onder een strenger regime.

7. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet worden geaccepteerd door het land van herkomst kunnen een buitenschuldvergunning krijgen. Het doel blijft dan nog steeds dat zij terugkeren naar hun eigen land.

8. Vreemdelingen op gezinslocaties krijgen meer te doen. Teeven kondigt een uitbreiding aan van het aantal activiteiten. Het kan daarbij gaan om een korte cursus in het repareren van auto’s, zwemles of opvoedingsondersteuning.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.