politiek

Teeven: veroordeelde criminelen moeten echt de cel in

Door Anna Vossers - 04 september 2013

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) vindt het onaanvaardbaar dat veel tot celstraf veroordeelde criminelen vrij rondlopen. Hij belooft ervoor te zorgen dat meer van hen in de gevangenis komen.

Dat bleek dinsdagavond in een debat van de Tweede Kamer. Teevens voornemen kreeg brede steun in de Kamer.

Onvindbaren

Volgens Teeven zijn zo’n 12.000 criminelen (die tot gevangenisstraf veroordeeld zijn) onvindbaar. Dat kan gebeuren omdat sommige verdachten hun vonnis in vrijheid mogen afwachten.

80 procent van deze groep moet een straf van korter dan drie maanden uitzitten, 4 procent een straf van langer dan een jaar.

Politieteams

Voor Teeven ‘maakt het niet uit of het een straf is van een dag of van vier jaar of meer’, alle veroordeelden moeten hun straf krijgen. Hij belooft speciale politieteams in te zetten om de crimininelen op te sporen en op te pakken.

Het is niet de eerste keer dat Justitie belooft veroordeelden op te sporen. Ook Teeven zelf beloofde al vaker het probleem aan te pakken. Volgend jaar moet duidelijk worden of het de politie lukt om meer veroordeelden in de cel te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.