politiek

Tweede Kamer eist uitleg over kritiek op Hennis-Plasschaert

Door Shari Deira - 10 september 2013

De Tweede Kamer eist nog voor donderdag een reactie van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) op de kritiek over haar defensiebeleid. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een verzoek daarover van de ChristenUnie.

De Kamer wil een brief van Hennis met een reactie, meldt persbureau Novum dinsdag. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers zegt dat er sprake is van een ‘hele ernstige situatie’ en wil eigenlijk een debat met de minister.

Vertrouwensband

Voor een debat met minister Hennis-Plasschaert kreeg de ChristenUnie te weinig steun. VVD en PvdA vinden wel dat de minister met een brief moet schrijven over de kwestie. Mogelijk volgt daarna nog een debat.

Generaal-majoor b.d. Harm de Jonge schreef maandag in een opiniestuk namens de Gezamenlijke Officierenverenigingen dat Hennis moet ‘investeren in de vertrouwensband met haar personeel’.

Bezuinigen

Het artikel is opmerkelijk omdat binnen de krijgsmacht de ongeschreven regel geldt dat militairen zich niet openlijk bemoeien met het defensiebeleid en loyaal opdrachten uitvoeren van de politieke leiding. Defensie moet de komende jaren flink bezuinigen.

‘De wijze waarop invulling gegeven wordt aan bezuinigingen, getuigt niet van een visie,’ aldus De Jonge. ‘Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld.’ In een reactie liet het ministerie van Defensie al weten zich niet te herkennen in het beeld dat de officieren van Hennis hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.