politiek

Uitgelekte brief Teeven: gedeeltelijke versoepeling asielbeleid

12 september 2013

Het kabinet gaat het buitenschuldcriterium, waarbij asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen als zij niet naar hun eigen land terug kunnen, niet versoepelen. Op enkele andere punten komt de VVD wel tegemoet aan de wensen van de PvdA, die wil dat het Nederlandse asielbeleid humaner wordt.

Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) volgens ingewijden binnenkort in een uitgelekte brief aan de ministerraad, melden De Telegraafen RTL Nieuws.

Humaner

De PvdA ziet graag dat het vreemdelingenbeleid een stuk humaner wordt; coalitiepartner VVD gaat hier nu gedeeltelijk in mee. De meeste asielzoekers in detentie krijgen meer bewegingsvrijheid en mogen meer bezoek ontvangen.

Ook worden asielzoekers die in een ander Schengenland ook een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, niet meer gelijk in de cel gestopt, zoals nu wel het geval is.

Criminele asielzoekers

Op andere punten wil Teeven echter geen versoepelingen doorvoeren. Zo wordt het voor uitgeprocedeerde asielzoekers niet gemakkelijker om, als zij beweren niet terug te kunnen naar het land van herkomst, alsnog een verblijfsvergunning te krijgen.

Asielzoekers die overlast veroorzaken of crimineel gedrag vertonen worden zwaarder gestraft.

Dolmatov

De discussie over de behandeling van asielzoekers laaide op na de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov. Hij pleegde begin dit jaar zelfmoord in zijn cel, nadat de Nederlandse autoriteiten onverschillig omgingen met zijn dossier. Dolmatov leed onder meer aan depressies.

Staatssecretaris Teeven bood de familie van Dolmatov publiekelijk zijn excuses aan voor het drama en overleefde een motie van wantrouwen. Teeven beloofde het vreemdelingenbeleid waar nodig aan te passen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.